Soda oczyszczona i soda oczyszczona – jaka jest różnica? Soda oczyszczona, znana również jako soda oczyszczona, jest stosowana jako środek spulchniający, podobnie jak proszek do pieczenia. Jednak oba produkty nie są takie same, chociaż soda oczyszczona jest składnikiem proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia łączy sodę oczyszczoną ze środkiem zakwaszającym.
Dlaczego potrzebujesz czystej sody oczyszczonej lub sody oczyszczonej? Bardzo proste: jeśli twoje ciasto jest kwaśne, użyj sody oczyszczonej, a nie proszku do pieczenia.
Jeśli chcesz obejść się bez proszku do pieczenia w każdym cieście, nasza soda oczyszczona jest również dobrą alternatywą: możesz zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną kwasem, takim jak sok z cytryny lub ocet. Zależność jest bardzo prosta. Na 500 g mąki weź pięć gramów sody oczyszczonej z sześcioma łyżkami octu lub soku z cytryny. Nie martw się, po upieczeniu nie poczujesz kwasu!
Ponadto soda oczyszczona może być również używana do tworzenia stabilnych białek jaj: wystarczy dodać niewielką szczyptę sody oczyszczonej, a białka jaj staną się ładne i stabilne po ubiciu. Ale soda oczyszczona nadaje się nie tylko do pieczenia. Dodatek 1-2 łyżeczek na litr wody ułatwia mycie surowych owoców i warzyw. Lub zmiękczasz wodę sodą oczyszczoną, aby herbata i kawa stały się naprawdę aromatyczne.
Substancja spulchniająca Wodorowęglan sodu E500(ii). Może zawierać śladowe ilości JAJA, MLEKA, SOI i ORZECHÓW.