• Płatności
  • Dostawy
Frappé
Frappé

Frappé

Café frappé to przyjemność, zwłaszcza latem. Lodowato zimna, cudownie kremowa i o wspaniałym smaku kawy, to klasyczne café frappé. W języku niemieckim café frappé oznacza „kawę wstrząśniętą”, a zatem już wskazuje, w jaki sposób przyrządza się frappé. Sekretem jest potrząsanie, bo z lekkim kołysaniem frappé smakuje tak wyjątkowo kremowo. W przeciwieństwie do kawy mrożonej, frappé jest schładzane lodem mlecznym zamiast kostkami lodu, co nadaje mu pełni smaku.

Frappé wymyślił Dimitrios Vakondios. W 1957 pracował dla firmy Nestlé w Salonikach i przypadkowo wynalazł frappé na międzynarodowych targach jesiennych. Ponieważ nie miał gorącej wody do przygotowania kawy rozpuszczalnej, szybko przygotowuje ją w shakerze z zimną wodą i cukrem. Ponieważ kawa rozpuszczalna prawie nie zawiera tłuszczu ani oleju, bardzo dobrze się pieni w shakerze lub blenderze. Rezultatem była cudownie spieniona kawa.

Aktywne filtry