• Płatności
  • Dostawy
Kakao
Kakao

Kakao

Pełny aromat najlepszej czekolady w filiżance - daj się skusić szerokiemu wyborowi wybornych czekoladek do picia w RUDEPOL.pl Niezależnie od tego, czy jest przygotowywany jako rozgrzewający gorący napój, czy dobrze schłodzony - dzięki pysznemu kakao zapewnisz słodką przerwę. Jeśli podoba ci się pełny smak ciemnej czekolady lub coś bardziej niezwykłego, nasza oferta obejmuje również ciemne kakao i białą czekoladę do picia z prawdziwą szwajcarską czekoladą.
Czekolada cię uszczęśliwia
Uwodzicielski smak czekolady sprawia, że jesteś szczęśliwy. Może to częściowo wynikać z faktu, że czekoladowy aromat budzi wspomnienia z dzieciństwa u wielu osób. Wielu dorosłych od dzieciństwa zachowało ukochane rytuały, takie jak kakao na śniadanie lub gorąca czekolada, aby je rozgrzać.
Ale można również wyjaśnić chemicznie, dlaczego kakao i czekolada zapewniają dobry nastrój. Jest za to odpowiedzialny hormon szczęścia, serotonina. Nie jest to zawarte w czekoladzie, ale powstaje, gdy aminokwas zawarty w zamian tryptofan ulega rozpadowi w ludzkim ciele. Ciesz się chwilą szczęścia z asortymentem w rudepol.pl
Kakao - pochodzenie, zbiór i przetwarzanie
Gorąco - tak najlepiej kakao pije się, ale drzewo kakaowe, z którego nasion - ziaren kakaowych - jest kakao, pochodzi pierwotnie z regionów Ameryki Południowej o gorącym klimacie. Aby uzyskać optymalny wzrost z owocami o wysokiej wydajności, drzewo kakaowe potrzebuje dużo ciepła, deszczu, ale także cienia. Warunki te można również znaleźć w Ameryce Środkowej, Afryce i Azji Południowo-Wschodniej, dlatego 70% kakao jest uprawiane i zbierane na plantacjach w Afryce Zachodniej. Ponad 30% światowych zbiorów kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej w Afryce Zachodniej.

Drzewo kakaowe dorasta do 15 metrów wysokości. Dla lepszych warunków zbioru drzewa tropikalne są przycinane na wysokość od dwóch do pięciu metrów. Drzewo kakaowe owocuje przez cały rok. Owoc o długości 30 centymetrów i wadze do 500 g jest zbierany dwa razy w roku na plantacjach. Wewnątrz znajduje się około 50 nasion kakao - zwanych także ziarnami kakaowymi. Nawiasem mówiąc, kwiaty nie są zapylane przez pszczoły jak w kawie, ale przez małe komary.

Nasiona kakao są dalej przetwarzane, dzięki czemu aromatycznie pachnące kakao ogrzewa ciało i duszę. Podczas zbiorów owoce rosnące bezpośrednio na pniu są ścinane maczetą - ale bez uszkadzania pnia drzewa kakaowego. Owoce otwierają się maczetą, a nasiona są rozkładane do fermentacji. Nasiona kakao są osadzone w białej, słodkiej miazdze, która fermentuje przez około dziesięć dni. Kakao rozwija swój typowy smak podczas fermentacji. Ziarna kakaowe są następnie tradycyjnie suszone na słońcu lub w piecach. Po wysuszeniu ziarna skurczyły się do 50% ich pierwotnej wielkości, są pakowane w worki i wysyłane do krajów produkujących czekoladę, głównie do Europy i Ameryki Północnej.
Kakao w proszku, masło kakaowe, śruta kakaowa - najlepszy smak z ziaren kakaowych
Aby uzyskać doskonałą przyjemność z kakao, ziarna kakaowe są najpierw pieczone ostrożnie, a następnie łamane w celu oddzielenia łusek od rdzenia. Fragmenty ziaren kakaowych nazywane są śrutami kakaowymi. Są oferowane jako przekąska, do pieczenia lub gotowania. Masa kakaowa jest dalej mielona z jąder, które są następnie przetwarzane na czekoladę i czekoladę do picia. W celu przetworzenia na drobny proszek kakaowy masę kakaową prasuje się w celu oddzielenia masła kakaowego. Pozostały placek prasowy jest oddźelony i zmielony na drobny proszek kakaowy.

Jest 97 produktów.

Pokazano 1-24 z 97 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku