• Płatności
  • Dostawy
Kawa pełne ziarna
Kawa pełne ziarna

Kawa pełne ziarna

Kawa w całych ziarnach
Na pierwszy rzut oka nie widać, ile kosztuje niepozorne ziarno kawy. Ale ziarna kawy są prawdziwym cudem przyjemności. Podczas procesu palenia można wytworzyć do 800 aromatów, dzięki czemu zaparzona kawa jest ulubionym napojem Polaków. W RUDEPOL.pl  możesz zamówić całe ziarna kawy przez Internet dla swojego w pełni automatycznego ekspresu do kawy lub do samodzielnego mielenia. Oferujemy duży wybór kaw premium, które poruszają zmysły.
Skąd pochodzi ziarno kawy?​
Ziarno kawy jest nasionem rośliny kawy, której czerwone owoce przypominają wiśnie. Dlatego często mówi się o wiśniach kawowych. Aby uzyskać zyski, krzewy kawy potrzebują zrównoważonego klimatu bez nadmiernych wahań klimatu. Główne obszary uprawy to wyżyny Ameryki Środkowej, Wietnamu, Indonezji, Etiopii, Indii i Gwatemali. Chociaż istnieje ponad 400 różnych rodzajów kawy, uprawiane są tylko dwa najważniejsze rodzaje kawy: Arabica i Robusta.
Właściwa mieszanka zapewniająca doskonałą przyjemność z picia kawy​
Dla niektórych miłośników kawy ważne jest, aby cieszyć się czystą kawą. Kawa Arabica oznacza niskokwasową przyjemność z mniejszą ilością kofeiny. Ziarna arabiki mają wysoki udział aromatycznych olejków kawowych, które nadają kawie delikatną słodycz i niuanse owocowo-jagodowe. Ziarna robusty są - jak sama nazwa wskazuje - bardziej wytrzymałe. Kawa Robusta rośnie na niskich obszarach i zapewnia większą wydajność. Jego aromat jest raczej ziemisty i nieco gorzki. Ze względu na niższą zawartość oleju ma głębszą pianę. Przy odpowiednim przygotowaniu można to również osiągnąć dzięki kawom Arabica.
Wiele kaw opiera się na składzie obu rodzajów ziaren, aby stworzyć wrażenia smakowe, które uzupełniają odpowiednie cechy rodzajów kawy. Aby uzyskać harmonijny smak, różne ziarna, w różnych proporcjach mieszania i stopniach pieczenia, są dokładnie skoordynowane dla mieszanki.
Palenie tworzy aromat kawy
Aby zrobić aromatyczne ziarno kawy z nasion rośliny kawy, palenie jest najważniejszym procesem w produkcji kawy. Aby się nie paliły, ziarna kawy są prażone w bębnie w stałej temperaturze 220-250 °. Zmienia to skład chemiczny ziaren kawy. Skrobia zmienia się w cukier, powstają kwasy, inne są rozkładane i powstają oleje odpowiedzialne za aromat. Aby to utrzymać, ważne jest, aby nie przekraczać właściwej temperatury i czasu pieczenia. W przeciwnym razie oleje się palą, a kawa traci smak. Im delikatniejsze jest palenie, tym lepsze są smaki kawy. Po procesie palenia kawa jest schładzana tak szybko, jak to możliwe, aby uzyskać pożądany stopień palenia.
Czy kawę powinno umieszczać w lodówce?
Możesz pomyśleć, że kawa jest w dobrych rękach w lodówce. Jest tam chłodno i ciemno, ale także wilgotno. Ponadto kawa przechowywana w lodówce może szybko nabrać zapachu innych produktów spożywczych. Zamrażarka nadaje się tylko do długotrwałego przechowywania ziaren kawy. Zaletą zamrażania próżniowego jest to, że aromaty nie mogą się wydostać, ale aromat cierpi również na zmiany temperatury i dlatego należy go powoli rozmrażać przed zaparzeniem.

Jest 263 produktów.

Pokazano 1-24 z 263 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku