• Płatności
  • Dostawy
Kawa
Kawa

Kawa

Kawa
Gorąca i czarna, z nieporównywalnym zapachem i pikantno-gorzkim smakiem - kawa jest eliksirem życia dla wielu osób. Doceniają stymulujący i orzeźwiający efekt pysznego gorącego napoju jako porannego posiłku rano, po południu w codziennym życiu lub dla czystej przyjemności pomiędzy. Dobra kawa jest po prostu jej częścią. Kultury na całym świecie piją i doceniają kawę. W RUDEPOL.PL oferujemy duży wybór różnych rodzajów kawy w przekonujących cenach, w najlepszej jakości bezpośrednio z Niemiec. Czy to espresso, kawa filtrowana, mielona lub szczególnie aromatyczna jak całe ziarna kawy. Odkryj różnorodność małych ziaren kawy.
Jak powstaje kawa?
Z kawy palonej i mielonej ziarenka kawy kawę można przygotować na różne sposoby. W zależności od zwyczajów kulturowych i osobistych preferencji przygotowywane są różne napoje kawowe. Najbardziej rozpowszechnione jest przygotowanie „czarnej kawy”, w której zmieloną kawę podaje się gorącą wodą tuż poniżej temperatury wrzenia.
Dlaczego kawa czasami ma gorzki lub kwaśny smak?​
Temperatura wody ma kluczowe znaczenie dla właściwego smaku. Jeśli woda jest zbyt gorąca, więcej gorzkich substancji rozpuszcza się w kawowym proszku i powoduje gorzki przypalony smak. Jeśli jednak woda nie jest wystarczająco gorąca, kawa smakuje cienko i kwaśno.
Jakie są rodzaje kawy?​
Podczas gdy metoda rozpowszechniła się we Francji, aby wlać grubszą mieloną kawę do dzbanka do tłoczenia prasowego, lub także prasy francuskiej, i po kilku minutach wycisnąć fusy z kawy na dnie dzbanka metalową siatką, większość miłośników kawy przygotowuje kawę jako kawę filtracyjną. Czy to ręcznie filtrowane filtrem porcelanowym, czy stylowym dzbankiem Chemex, czy też za pomocą urządzenia filtrującego - proszek kawowy umieszcza się na bibule filtracyjnej i skrapia gorącą wodą lub wylewa w strumieniu i filtruje.

Przygotowanie „kawy po turecku” nie wymaga bibuły filtracyjnej. W przypadku tej specjalności drobno zmielony proszek kawowy gotuje się z dużą ilością cukru i wody w miedzianym czajniku. Ten bardzo mocny i gorzki wariant kawy można nadal mieszać z przyprawami. Kawa wlewa się do filiżanki bez filtrowania. Gdy fusy z kawy powoli opadają na dno, kawa jest delikatnie popijana na powierzchni, aby nie wirować proszku z kawy. Niestety nie możemy odczytać przyszłości z pozostałych fusów kawy, ale przewidujemy, że na rudepol.pl znajdziesz odpowiednią kawę do profesjonalnego przygotowania kawy. 
Espresso - kawa pod ciśnieniem
Nie tylko we Włoszech ludzie lubią pić kawę jako espresso. W przypadku klasycznego espresso woda jest wyciskana pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielony proszek kawowy, a z olejków zawartych w ziarnach kawy powstaje piana - tzw. Crema. Espresso jest wytwarzane za pomocą ekspresu do kawy. Nawet jeśli małe garnki, takie jak Bialetti, są znane pod nazwą „ekspres do kawy”, niestety garnki nie wytwarzają wystarczającego ciśnienia, aby zrobić prawdziwe espresso. Może to zrobić tylko maszyna z filtrem portowym.

Jest 396 produktów.

Pokazano 1-24 z 396 pozycji
Aktywne filtry

Śledź nas na Facebooku