Mieszanka ciasta na biszkopt marmurkowy.
Informacja żywieniowa dla przygotowanego produktu
Informacja żywieniowa na 100 g
Wartość opałowa w kJ 1482 kJ
Wartość opałowa w kcal 352 kcal
Tłuszcz 12,0 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 6,9 g
Węglowodany 53,0 g
Cukier 32,0 g
Białko 6,7 g
Sól 0,86 g
Cukier, MĄKA PSZENNA, SKROBIA PSZENNA, syrop glukozowy, cukier puder, 2,6% kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, substancje spulchniające (difosforany, węglan sodu, glukono-delta-lakton), emulgatory (E472b, E472a), BIAŁKO Z JAJ KURCZAKA, MLEKO W PROSZKU, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), aromat.
Błonnik pokarmowy 1,1 g
- Instrukcja . Przygotowanie Natłuścić tortownicę i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik. Górna/dolna grzałka: ok. 160°C. Gorące powietrze: ok. 140°C. Kuchnia testowa Dr Oetker zaleca pieczenie marmurowej chmurki w trybie grzania góra/dół. 2. przygotować ciasto Wsypać mieszankę do pieczenia do naczynia miksującego. Dodać śmietanę i jajka, krótko wymieszać mikserem (trzepaczką) na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez 3 minuty, aby uzyskać gładkie ciasto. Wlać 2/3 ciasta do formy i wyrównać. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i mlekiem. Rozsmarować ciemne ciasto na jasnym cieście i przeciągnąć widelcem, tworząc marmurkowy wzór. Przesiać połowę cukru dekoracyjnego bezpośrednio na ciasto. 3. Umieścić formę do pieczenia na ruszcie w piekarniku. Wkładanie: dolna jedna trzecia. Czas pieczenia: około 45-50 minut. Proszę sprawdzić, czy ciasto jest gotowe po 45 minutach. W tym celu proszę nakłuć środek ciasta drewnianym patyczkiem. Jeśli drewniany patyczek jest suchy i nie przykleja się do niego ciasto, ciasto jest upieczone. Ostrożnie poluzować i natychmiast zdjąć krawędź tortownicy za pomocą noża stołowego. Proszę pozostawić ciasto do ostygnięcia na podstawie tortownicy. Przełożyć ciasto na deskę kuchenną lub płaski talerz wyłożony papierem do pieczenia i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Proszę umieścić talerz na wierzchu ciasta i odwrócić je. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem dekoracyjnym.