Kawa z różnicą! „Orkisz jest najlepszym zbożem, jest ciepły, tłusty, mocny i łagodniejszy niż inne zboża”, według Hildegardy von Bingen. Kawa orkiszowa nie zawiera kofeiny. Można ją zatem bez wahania pić także wieczorem. Łagodny palony smak, słodowe i orzechowe niuanse sprawiają, że jest to interesująca alternatywa dla kawy ziarnistej. Wystarczy spojrzeć poza krawędź filiżanki kawy!
Bez glutenu
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji kawa rozpuszczalna nie zawiera glutenu. Najpierw poszczególne składniki są częściowo słodowane, prażone, grubo mielone i mieszane. Uprażone i rozdrobnione składniki są następnie zaparzane w celu uzyskania mocnego ekstraktu kawy. Proszek, w tym białka glutenowe prolaminy i gluteliny (które razem tworzą gluten) odpowiedzialne za nietolerancję, nie rozpuszczają się w wodzie i pozostają w filtrze. Kawa orkiszowa jest zatem już bezglutenowa. W kolejnym etapie przetwarzania płynny ekstrakt jest instantyzowany, tj. suszony rozpyłowo do postaci drobnego proszku, który jest następnie butelkowany. Naturata przeprowadza regularne analizy, aby upewnić się, że produkty instant nie zawierają glutenu ani jego pozostałości. Zawartość glutenu jest zawsze poniżej granicy wykrywalności.
Zakres dostawy
Ten produkt zawiera
Ekologiczna kawa orkiszowa Naturata, rozpuszczalna, 75g
Składniki
Orkisz** 80%, cykoria**.
**z produkcji biodynamicznej (Dementer)
Sposób przygotowania
1-2 łyżeczki (ok. 2 g) na filiżankę zalać 200 ml (gorącej) wody. Krótko wymieszać - gotowe! Aby uzyskać wyjątkowy smak, użyj (gorącego) mleka zamiast wody lub uszlachetnij kawę śmietanką i słodzikiem.