Żelatynę Sofort dodawać stopniowo do płynu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Podczas przygotowywania klarownych galaretek lub twardych nadzień do ciast lub deserów, płyn nie może być nigdy lodowato zimny, ale powinien mieć temperaturę pokojową. Cieplejsze płyny przyspieszają proces rozpuszczania. Moczenie i podgrzewanie żelatyny instant nie jest konieczne! Galaretka mięsna lub warzywna: Wymieszaj zawartość torebki w 375-500ml (3 / 8-1 / 2l) płynu - w zależności od pożądanej twardości. Słodycze: W zależności od przepisu zawartość torebki wymieszać z płynem. Soki owocowe lub wino: Wymieszaj zawartość torebki w 500 ml (1/2 l) soku lub wina. Natychmiast wypij żelatynę: Wymieszaj zawartość torebki z mlekiem, wodą, sokiem itp. Śmietana (do stabilizacji): W przypadku 250 ml (1/4 l) śmietanki wymieszaj 3 czubate łyżeczki żelatyny instant z cukrem i dodaj do jeszcze płynnej śmietanki podczas ubijania. Zawartość woreczka wystarcza na 750ml śmietanki.
Informacja o wartości odżywczej suchego produktu
Wartość odżywcza na 100g
Wartość opałowa w kJ 1644 kJ
Wartość kaloryczna w kcal 387 kcal
Tłuszcz 0,0g
nasycone kwasy tłuszczowe 0,0 g
Węglowodany 58,7 g
Cukier 2,5g
Białko jaja 38,0 g
Sól 0,15 g
Maltodekstryna, żelatyna jadalna (wieprzowa) (40%). Może zawierać śladowe ilości JAJA, MLEKA, SOI i ORZECHÓW.