Przygotowane: Na 4 porcje deserowe, którym nie można się oprzeć: Wlej do rondla dobry litr mleka ze szczyptą soli. Teraz odmierz 250g mlecznego ryżu miarką, dodaj i zagotuj wszystko. Następnie gotuj pudding ryżowy na małym ogniu lub częściowo z ciepłem resztkowym pieca w zamkniętym garnku przez 25-30 minut. Więcej mleka i nieco dłuższy czas gotowania sprawiają, że ryż jest jeszcze bardziej kremowy. Jeśli dodasz trochę bitej śmietany, będzie jeszcze smaczniejsza. Ciesz się posiłkiem!
ryż krótkoziarnisty.
Informacje żywieniowe dla suchego produktu
Informacje żywieniowe na 100g
Wartość opałowa w kJ 1513 kJ
Wartość opałowa w kcal 357 kcal
Tłuszcz 1.0g
kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
węglowodany 80,0 g
cukier 0,5g
Białko jajka 5,8g
Sól 0,01g
błonnik 2,2 g