Produkcja: JoeFrex GmbH
Dientzenhoferstraße 72
D-90480 Nürnberg
Wszystkie dolne części CONVEX mają lekko zakrzywioną powierzchnię do wciskania proszku espresso i są wykonane z litej stali nierdzewnej: 1.4305 na tokarce CNC. Podobnie jak w przypadku American Curve, różnica między środkiem a zewnętrzną krawędzią wynosi 1,5 mm.
Dlaczego Convex?
Zwykle powierzchnia espresso wciśnięta w kolbę nie odgrywa większej roli: czy to płaska (płaska), czy wypukła (zakrzywiona), jest wystarczająco dużo miejsca między powierzchnią espresso a sitkiem, aby woda i proszek mogły być równomiernie rozprowadzony na espresso równomiernie przenika. Jeśli jednak używane są płaskie sita lub znacznie więcej niż 7 g (sito 1 filiżanki) lub 14 g (sito 2 filiżanek), może się zdarzyć, że między kawą espresso a sitkiem nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby zapewnić optymalną jakość wody do zaparzania. dystrybucja. W tym celu można zastosować wypukłą podstawę ubijaka, tak aby koryto pozostało pośrodku dla optymalnej dystrybucji wody.
Dolną część Bazy CONVEX można łączyć z uchwytami: TECHNIK / EXCLUSIVE / POP / ELEGANCE.