Podobnie jak wszystkie produkty Kerrygold, Kerrygold Original Irish Butter jest wytwarzane z dobrego mleka wierzbowego i dlatego jest kremowe i złocistożółte. Dzięki ciepłemu Prądowi Zatokowemu krowy Kerrygold w Irlandii spędzają do 300 dni w roku na pastwisku i mogą cieszyć się soczystą trawą pastwiskową. Dieta ze świeżą trawą pastwiskową pozytywnie wpływa na poziom kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i CLA. Ponadto wyjątkowa smarowność, dobry smak i złocistożółty kolor wynikają z irlandzkiej hodowli pastwiskowej - bez żadnych dodatków. Te właściwości sprawiają, że masło to jest szczególnie cennym budulcem zbilansowanej diety.
Łagodnie zakwaszone masło.
Informacja żywieniowa dla suchego produktu
Wartość odżywcza na 100 g
Wartość opałowa w kJ 3076 kJ
Wartość opałowa w kcal 748 kcal
Tłuszcz 82,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 56,0 g
Węglowodany 0,7 g
Cukier 0,7 g
Białko 0,7 g
Sól 0,02 g