Holenderski baron jest odpowiedzialny za Rademaker Hopjes. Uzależniony od kawy arystokrata zostawił pewnego wieczoru trochę swojego wysoko słodzonego i bardzo pożądanego napoju w filiżance, którą pozostawiono na gorącym piecu przez całą noc. Następnego ranka zawartość filiżanki skarmelizowała się, a baron spróbował powstałej masy i okazało się, że „hopje” - hopje to po holendersku „słodki” - smakuje wyjątkowo dobrze. Pomysłowy baron szybko znalazł cukiernika o imieniu Rademaker, który profesjonalnie produkował hopje i przekształcił je w typową holenderską specjalność. Słodki karmelowy cukierek o mocnym kawowym smaku i nostalgicznym opakowaniu z papieru pakowego jest dziś nadal lubiany nie tylko przez holenderskich koneserów chmielu.
Składniki:
Cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny (olej rzepakowy i olej z ziaren palmowych) (zawiera soję), naturalny aromat kawy (zawiera ekstrakt kawy 0,2%), tłuszcz maślany, (barwnik (E160a)), aromaty (zawiera składniki mleka), barwniki (E150a, E150c, E150d), sól, emulgator (lecytyna sojowa).